Orice familie, in special cu copii, isi doreste o locuinta frumoasa, curata si bine aerisita. Cu cat aceste nevoi sunt mai bine indeplinite, cu atat membrii familiei sunt mai fericiti si sanatosi. Insa, datorita mediului plin de factori poluatori in care traim, aerul din locuinta noastra nu este mai curat decat cel din exterior.
Desi ai crede ca ai control absolut asupra locuintei tale si asupra calitatii aerului, in realitate foarte multi factori poluatori isi gasesc locul. Poti reduce, insa, reziduurile din aer si umiditatea interioara printr-o grila ventilatie care faciliteaza circulatia aerului.
O alta modalitate prin care poti mentine aerul cat mai curat este renuntarea la agentii de curatare foarte agresivi care emana toxine in incapere. Vom detalia, asadar, toate aceste aspecte pentru a te ajuta sa imbunatatesti calitatea aerului din casa ta.
Reducerea mobilierului din casa
Piesele de mobilier sunt suprafete de mici sau de mari dimensiuni pe care se depune praf si care sunt tratate cu diverse substante. Daca iti doresti sa ai un aer mai curat in casa, poti renunta la anumite tipuri de mobilier, in special la cele care contin:
- Spuma poliuretanica
- Diverse tipuri de captuseli
- Vopseluri cu substante foarte chimice
Chiar si anumite aparate electronice pot degaja substante chimice, asa ca printr-o mascare traseu aer conditionat, poti proteja incaperea de mecanismul aparatului de aer conditionat. De asemenea, o mare parte din produsele ignifuge precum canapele sau scaune tapitate pot emana si ele particule poluante in aer.
La Ehvac, stim cat de important este aerul curat si proaspat pentru sanatatea membrilor familiei tale. De aceea, iti recomandam sa folosesti vopseluri prietenoase cu mediul. Cu cat contin substante mai chimice, cu atat mai mult poti pune in pericol sanatatea ta si a familiei tale.
Reglarea umiditatii interioare
Umiditatea ridicata este una dintre cauzele aparitiei mucegaiului, dar si a unor afectiuni respiratorii. Pe termen lung, umiditatea iti degradeaza sanatatea, dar poate degrada inclusiv si locuinta in care traiesti. O tubulatura ventilatie nu ar trebui sa lipseasca in acest sens, deoarece sistemul de ventilatie ajuta la reglarea umiditatii interioare.
Pe langa ventilatie, poti lua si alte masuri precum:
- Uscarea rufelor doar la exterior sau in uscatorul electric
- Spalarea treptata a rufelor
- Utilizarea hotei in timpul gatitului si deschiderea geamului
- Echilibrarea numarului de plante din fiecare incapere
Pentru a controla nivelul de umiditate din locuinta, putem spala o cantitate mai mica de rufe intr-o sesiune pe care sa o uscam, mai apoi, afara sau in uscatorul electric. Daca mentinem hainele mult timp in dormitor, living sau alta incapere, umiditatea va patrunde in fiecare obiect al incaperilor.
Plantele sunt fi ele elemente care pot genera vapori de apa intr-o incapere. De aceea, iti recomandam sa pastrezi mai putine plante in interior. Pe langa acest aspect, nu uita sa pornesti hota de fiecare data cand gatesti.
Renuntarea la agenti de curatare agresivi
In viata de zi cu zi, curatenia ocupa un loc foarte important pentru orice familie. Fie ca vorbim de mobilier, electrocasnice, podele sau ferestre, fiecare element trebuie curatat corespunzator, insa cu substante care sa nu dauneze sanatatii noastre sau mediului. In acest sens, iata ce produse ar trebui sa eviti si de ce:
Produse daunatoare | Efecte negative asupra organismului |
Spray-uri cu aerosoli | Pot agrava alergiile sau astmul la pulverizarea in exces |
Detergenti pentru cuptor si plita | Pot contine amoniac sau solventi pe baza de petrol care pot provoca probleme respiratorii cronice |
Detergenti pentru covoare si tapiterie | Pot contine clor si alti compusi organici volatili care afecteaza pielea, irita ochii sau provoaca migrene |
Calitatea aerului din casa ta e prioritatea Ehvac
Experienta in domeniu ne-a invatat cat de important este aerul proaspat intr-o locuinta, indiferent de cati oameni locuiesc in ea. Sistemele noastre HVAC isi fac treaba eficient doar daca si clientii nostri sunt responsabili. In acest sens, daca vrei o casa cu poluare redusa a aerului, poti incepe prin a reduce mobilierul.
Apa este vitala pentru fiecare dintre noi, insa in cantitati moderate si in contexte potrivite. Daca, insa, locuinta ta prezinta umiditate foarte crescuta, poti fi supus riscului de aparitie a mucegaiului sau bolilor respiratorii. De aceea, trebuie sa reduci cat mai mult sursele de umiditate.